БИШКЕК, 9-апр. — Sputnik. Биринчи кезекте микро толкундуу мешке жумуртканы кайнатып бышырганга жана сууну ысытканга болбойт. Бул тууралуу "Вечерняя Москва" гезитине врач-диетолог Елена Соломатина айтып бергенин Известия агенттиги жазды.
Ал эми жумуртканын кабыгы мындай басымды көтөрө албагандыктан "гранатадай" эле жарылып кетет. Ошондой эле өтө ысып кеткен карагат, жүзүм жана алма дагы жарылып кетет.
Диетолог азыктардын көбү жылытылганда пайдалуу касиеттерин жоготуп, жадакалса ууга айланып каларын белгилеген.
"С витамини жылытылганда бузулуп кетет. Ошондуктан мөмө-жемиштерди зарыл болбосо микро толкундуу мешке салбоого чакырат элем. Айрым азыктар ысыгандан кийин зыяндуу заттарды бөлүп чыгарат", — деген адис.
Мындан тышкары, көк чөп жана тамырлуу жемиш (кызылча, сабиз, редиска жана башка) кошулган муздак салаттар жылыганда, алардын курамындагы нитрат ден соолукка зыяндуу канцерогенге айланып калат. Ошондой эле диета үчүн жасалган суусундуктарды ысытуу кооптуу болуп саналат.
Андан сырткары, шоколад батондорунда жана импорттук момпосуйларда химиялык заттар болгондуктан ысытканга болбойт. Соломатина белгилегендей, кычкыл-сүттүү азыктарды микро толкундуу мешке салганда пайдалуу бактериялары жоголуп кетет.