https://sputnik.kg/20220804/dietolog-tamaktanuu-baldardyn-ehs-tutumu-1066526921.html
Диетолог: туура эмес тамактануу балдардын эс тутумуна таасир этет
Диетолог: туура эмес тамактануу балдардын эс тутумуна таасир этет
Sputnik Кыргызстан
АКШдагы изилдөөгө ылайык, клетчатканы жетиштүү колдонгон балдар тесттен оңой өтүшкөн. 04.08.2022, Sputnik Кыргызстан
2022-08-04T09:10+0600
2022-08-04T09:10+0600
2022-08-04T09:10+0600
бала
тамактануу
эс-тутум
диетолог
https://sputnik.kg/img/07e6/08/03/1066527021_0:206:3072:1934_1920x0_80_0_0_b3eea0e35f74d91405f005e3d2104894.jpg
БИШКЕК, 4-авг. — Sputnik. Балдардын эске тутуму менен жетишкендигиндеги көйгөйлөр туура эмес тамактануу менен байланыштуу болушу мүмкүн. Бул тууралуу "Известияга" балдар эндокринологу, диетолог жана тамактануу боюнча консультант Юлия Сидорова айтып берди.Анын айтымында, күнүнө 2 000 ккал тамак жеген балага 25 грамм клетчатка бериш керек. Эгер жаш курак боюнча эсептей турган болсо, мектеп жашына чейинки бала 10 грамм, майда класстын балдары 15 грамм, өспүрүм 30 грамм клетчатка алышы керек. Диетолог бир даана жашылча же жемиштин курамында 3 грамм клетчатка болорун айтты."Эс тутум үчүн май, бөтөнчө омега-3 керек. Ал балык менен жаңгакта бар. Майлар күнүмдүк калориянын 25-35 пайызын түзүшү керек. Ошондой эле углеводдор 45-65 пайыз, белоктор 30 пайыз болушу керек. Мисалы, тарелканы элестеткиле. Анын жарымын клетчатка: мөмө-жемиш, жашылча, төрттөн бир бөлүгүн углеводдор: буудай наны, макарон, дагы бир бөлүгүн балык эти, мал эти түзгөнү туура", — деди адис.Буга чейин нутрициолог эртең мененки тамак кандай болушу керектигин айтып берген.
https://sputnik.kg/20220803/uzak-zhashoo-azyk-adis-1066500116.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e6/08/03/1066527021_85:0:2816:2048_1920x0_80_0_0_9e1984618e8e75b222865f25c9520dc4.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
бала, тамактануу, эс-тутум, диетолог
бала, тамактануу, эс-тутум, диетолог
Диетолог: туура эмес тамактануу балдардын эс тутумуна таасир этет
АКШдагы изилдөөгө ылайык, клетчатканы жетиштүү колдонгон балдар тесттен оңой өтүшкөн.
БИШКЕК, 4-авг. — Sputnik. Балдардын эске тутуму менен жетишкендигиндеги көйгөйлөр туура эмес тамактануу менен байланыштуу болушу мүмкүн. Бул тууралуу "
Известияга" балдар эндокринологу, диетолог жана тамактануу боюнча консультант Юлия Сидорова айтып берди.
"Тамактануу бардык орган менен системанын иштешине, анын ичинде мээге таасир этет. Эң негизгиси, рациондо клетчатка көп болушу керек. Ал акыл-эсти жакшыртууга, ойлонууга жардам берет. АКШдагы изилдөөгө ылайык, клетчатканы жетиштүү колдонгон балдар тесттен оңой өтүшкөн", — деди диетолог.
Анын айтымында, күнүнө 2 000 ккал тамак жеген балага 25 грамм клетчатка бериш керек. Эгер жаш курак боюнча эсептей турган болсо, мектеп жашына чейинки бала 10 грамм, майда класстын балдары 15 грамм, өспүрүм 30 грамм клетчатка алышы керек. Диетолог бир даана жашылча же жемиштин курамында 3 грамм клетчатка болорун айтты.
"Эс тутум үчүн май, бөтөнчө омега-3 керек. Ал балык менен жаңгакта бар. Майлар күнүмдүк калориянын 25-35 пайызын түзүшү керек. Ошондой эле углеводдор 45-65 пайыз, белоктор 30 пайыз болушу керек. Мисалы, тарелканы элестеткиле. Анын жарымын клетчатка: мөмө-жемиш, жашылча, төрттөн бир бөлүгүн углеводдор: буудай наны, макарон, дагы бир бөлүгүн балык эти, мал эти түзгөнү туура", — деди адис.
Буга чейин нутрициолог эртең мененки тамак
кандай болушу керектигин айтып берген.