00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
5 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
7 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
5 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
14:06
48 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Кеменгер
Жаңы кыргыз кандай болушу шарт?
15:04
53 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
5 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:06
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
8 мин
Между строк
Любимец классиков: почему русские писатели обожают Чехова?
18:08
37 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Кант диабетин пайда кылышы мүмкүн болгон азыктар тизмектелди

© Sputnik / Павел Лисицын / Медиабанкка өтүүКум шекер. Архив
Кум шекер. Архив - Sputnik Кыргызстан, 1920, 02.04.2023
Жазылуу
Эпидемиолог азык сатып алууда курамы менен таанышууну сунуштады.
БИШКЕК, 2-апр. — Sputnik. Кант диабетин жалаң эле таттуулар эмес, жеп жатканда курамында кант бар экендиги байкалбаган башка азыктар да пайда кылышы мүмкүн. Бул тууралуу "Прайм" басылмасына россиялык эпидемиолог Лидия Сопрун түшүндүрүп берди.
Дарыгер мындай азыктардын катарына соустарды, кетчуп, катырак нандар, колбаса, сосиска, чипстер, консервалар, маринаддалган жемиштер, суши, ролл жана башкаларды киргизген.
"Жүзүм, алма, шабдалы, мөмө кактарында да кант көп, бирок алар табигый болуп саналат. Ошентсе да аны ашыкча жеген организмге зыян. Ал эми майонезге келе турган болсок, теорияда анын гликемиялык индекси нөл болушу керек. Бирок биз кезиктирип жүргөн, өндүрүштөн чыккан майонезде, өзгөчө майсыздандырылганында рафинаддалган углеводдор бар. Себеби майын бөлүп алгандан кийин аны мальтодекстрин же дагы башка күчтүү крахмалдар менен калыбына келтирүү керек да. Сырткы көрүнүшү окшош болсо да каймак менен майонездин даамында чоң эле айырма бар. Каймакта май аз, бирок углевод көп. Орто эсепте 100 грамм каймактын курамында беш-жети грамм углевод болот. Ошол эле учурда каймактын курамындагы лактозанын эсебинен анын инсулиндик индекси бардык эле сүт азыктарындай гликемиялык индексине караганда жогору", — деди адис.
Дарыгер саламаттыкка кам көрүү үчүн ден соолуктагы көйгөйлөрдү эске алып, азыктардын курамы менен сөзсүз таанышып, андан кийин сатып алууну кошумчалаган.
Аял кухняда китеп окуп жатат. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 10.02.2023
Айрымдары өтө кооптуу. 50 жаштан өткөндөрдү тооруган 5 илдет
Жаңылыктар түрмөгү
0