https://sputnik.kg/20240303/den-sooluk-salamattyk-bakteriya-ehrezhe-tamak-ash-1083108725.html
Тамак даярдоодо бактериядан, уулануудан алыс болуу үчүн сакталчу эрежелер
Тамак даярдоодо бактериядан, уулануудан алыс болуу үчүн сакталчу эрежелер
Sputnik Кыргызстан
Адистер чийки заттардагы бактериялардын ашканада жайылып кетүүсүн алдын алуу зарыл экенин белгилешет. 03.03.2024, Sputnik Кыргызстан
2024-03-03T09:21+0600
2024-03-03T09:21+0600
2024-03-03T09:21+0600
кыргызстан
ден соолук
саламаттык
бактерия
эреже
тамак-аш
https://sputnik.kg/img/07e6/01/04/1060985684_0:286:3109:2035_1920x0_80_0_0_73ef4caf4e6cf663bf32de702275a4c6.jpg
БИШКЕК, 3-мар. — Sputnik. Ооруларды алдын алуу жана мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаменти тамакка ууланбоо жана түрдүү бактериялардан алыс болуу үчүн тамак даярдоодогу башкы эрежелерди эскертти.Мекеме айрым жөнөкөй эрежелерди сактабагандык олуттуу көйгөйлөрдү жаратышы мүмкүн экенин белгилеген:
https://sputnik.kg/20240130/azyk-tuluk-den-sooluk-ooru-salamattyk-ehrezhe-1082279385.html
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңылыктар
kg_KG
Sputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kg/img/07e6/01/04/1060985684_133:0:2862:2047_1920x0_80_0_0_e19b457cfaaab3771752e3fb076f9b71.jpgSputnik Кыргызстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
кыргызстан, ден соолук, саламаттык, бактерия, эреже, тамак-аш
кыргызстан, ден соолук, саламаттык, бактерия, эреже, тамак-аш
Тамак даярдоодо бактериядан, уулануудан алыс болуу үчүн сакталчу эрежелер
Адистер чийки заттардагы бактериялардын ашканада жайылып кетүүсүн алдын алуу зарыл экенин белгилешет.
БИШКЕК, 3-мар. — Sputnik. Ооруларды алдын алуу жана мамлекеттик санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл департаменти тамакка ууланбоо жана түрдүү бактериялардан алыс болуу үчүн тамак даярдоодогу башкы эрежелерди эскертти.
Мекеме айрым жөнөкөй эрежелерди сактабагандык олуттуу көйгөйлөрдү жаратышы мүмкүн экенин белгилеген:
Чийки азыктарды жеп көрүүгө болбойт. Көпчүлүк керектөөчүлөр бышырылбаган азыктарды, анын ичинде чийки эт, сүт жана башкаларды даамдап көрүүнү адат кылган. Бул туура эмес, чийки азыктарда адамды ууландыра турган бактериялар болушу мүмкүн;
Этти бышырардан мурун жууганда андагы бактериялар ашканадагы башка буюмдарга же азыктарга жабышышы мүмкүн. Мында кылдат болуу сунушталат;
Ашканадагы раковинага чийки заттарды жууган соң аны тазалап коюу зарыл. Бул кадам андагы бактериялардын башка идиш, каражаттарга өтүшүн алдын алат;
Жашылча-жемиштерди аарчыгандан мурда жууп алуу керек. Анткени алардын сыртында кооптуу бактериялар, ар кандай микробдор бар;
Керектөөчүлөр кээде азыктын сырткы абалын карап мөөнөтү өткөн жок, таза бойдон деп ойлошу мүмкүн. Айрым учурда аны сактоо шарттарын аткарышпайт. Мындайда азык бузулуп, адам жегенде ууланат. Ошондуктан таңгакта жазылган сунуштамага ылайык сактоо зарыл.