00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Кыргызстандагы органикалык айыл чарбанын абалы кандай? — сертификациялоо, органикалык аймактар
09:04
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:01
3 мин
Будь в курсе
Налоговые реформы в КР: как малому бизнесу упростят налоговую отчетность?
10:04
46 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Жогорку жана орто кесиптик билим берүү уюмдарында ваучердик каржылоо механизми сыналат
11:04
24 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Улуу Ата Мекендик согуштун 80 жылдыгына арналган коллекциялык тыйындар чыгат - Баалуулугу эмнеде, саны жана сапаты кандай болот?
11:31
25 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
On air
12:05
2 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Күн башат
Электрондук коммерция Кыргызстанда жана ЕАЭБде кандай өнүгүп жатат?
13:05
41 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
Политика США в регионе: что изменится после ухода USAID? Беседа с экспертами
14:04
54 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Ачык кеп
Ишеним телефонуна ата-энесинен колдоо же ишеним таба албаган балдар көп кабарлашат
15:04
50 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Кыргызстан на «Продэкспо-2025»: как кыргызским предпринимателям расширить экспорт в страны ЕАЭС?
16:04
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Көз мончок
Авитаминоз: Жазга карата витаминдерди кантип туура тандайбыз?
17:04
54 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
От агрокредитов до цифровых решений: новый курс «Айыл Банка»
18:07
43 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
8 мин
Стоп-кадр
«Сырдуу Самарканд» тасмасында кандай сырлар катылган?
19:09
48 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Ишеним телефонуна ата-энесинен колдоо же ишеним таба албаган балдар көп кабарлашат
21:04
50 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Дуйшенкулова: орозодо пайдалуу азыктарды жегенге аракет кылыңыз

© Sputnik / Арууке АмирдиноваНутрицолог Марина Дуйшенкулова
Нутрицолог Марина Дуйшенкулова - Sputnik Кыргызстан, 1920, 12.03.2025
Жазылуу
Нутрицолог Марина Дуйшенкулова орозо айында туура тамактануу менен бирге азыктарды да туура тандоо зарылдыгын айтты.
Орозо тутууну каалагандар орозо айына акырындык менен даярданышы керек. Анткени тамактануунун режими күтүүсүздөн өзгөргөндө организм стресс алат. Бул тууралуу Марина Дуйшенкулова Sputnik Кыргызстан радиосунун эфиринде маек куруп жатып билдирди.
Дуйшенкулова: орозодо пайдалуу азыктарды жегенге аракет кылыңыз
Анын айтымында, ооз ачууда жана бекитүүдө организмге пайдалуу азыктарды жегенге аракет кылуу абзел.
"Ачка болгондо кан басым жана канттын көлөмү нормага келет. Ошондой эле ичеги-карын да тазаланат. Бирок бул баарына эле жага бербейт. Орозо туткандар ден соолугуна кайдыгер карабастан, тамактанууда пайдалуу азыктарды жеп-ичиши керек. Көпчүлүгү ооз бекиткенде көп тамак жесем кечке чейин ток, энергиялуу жүрөм деп ойлойт. Тескерисинче, мында ашказан кеңейип, тамак кеч сиңет. Негизи ооз ачканда дароо тамактангандан кармануу зарыл. Алгач жылуу суу ичип, 20-30 мүнөт өткөндөн кийин тамактанган дурус. Суу ичүү менен күнү бою ачка жүргөн организмди тамактанууга даярдайбыз. Белок, оор углевод, май камтыган азыктарды колдонгонго аракет кылыңыз. Тарелканы үч секцияга бөлүп, анын 50 пайызын мөмөлөр жана жашылчалар, 25 пайызын эт азыктары, дагы 25 пайызы дан азыктары камтышы керек. Алар кайнатылып же бууга даярдалып, мөмөлөрдөн, жашылчалардан жасалган салаттар чийки болгону жакшы. Ошондо бизге керектүү витаминдерди ала алабыз. Азыктанып жатканда шашпай, майда чайнап жегенге маани бериңиз. Ал эми өтө туздуу, майлуу, ачуу, куурулган жана эскирген тамактарды жегенге болбойт. Таттуулардан баш тартып койгонуңуз оң" , — деди Дуйшенкулова.
Ал ошондой эле орозо аяктагандан кийин мурдагы тамактануу режимине да акырындык менен келүү керектигин кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0