00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Максимальный репост
16:04
45 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
12:01
4 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:00
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
4 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Коронавирустан айыккандар ден соолукка кантип кам көрүшү керек. Адистен 5 кеңеш

© Sputnik / Александр Кряжев / Медиабанкка өтүүЖашылча жемиштер. Архив
Жашылча жемиштер. Архив - Sputnik Кыргызстан
Жазылуу
Адис оорудан жаңы эле арылган жарандар ден соолугун кайра калыбына келтирүү үчүн туура тамактанышы керектигин белгилейт.

БИШКЕК, 8-сен. — Sputnik. Бишкек шаарынын Санитардык-эпидемиологиялык көзөмөл борборунун тамактануу гигиенасы боюнча санитардык дарыгери Үмүт Сатыбалдиева коронавирустан айыккандан кийин адамдар эмнелер менен азыктануу керектигин айтып берди.

Адис оорудан жаңы эле арылган жарандар ден соолугун кайра калыбына келтирүү үчүн туура тамактанышы керектигин белгилеп, бир катар эрежелерди сунуштады.

1. Күнүнө 500 граммдан кем эмес жашылча-жемиштерди, 150 грамм табигый чөп-чарларды кошуу керек. Жашылча–жемиштердеги витаминдердин рациондо болушу абдан пайдалуу. Мисалы, С витамини капуста жана башка жашыл түстөгү жашылчаларда көп болот.

2. Ооруган адам тузду 5 граммдан ашык ичпеши керек. Туздалган, ышталган эт азыктарын кошумча туздоодон же консерваларды, тез даярдалуучу тамак-аштарды колдонуудан баш тартып туруу зарыл. Туздан башка шекер, углеводдуу кондитер азыктарын, таттуу суусундуктарды чектөө керек. Алар патогендүү оору козгоочу микроорганизмдердин көбөйүшүнө өбөлгө түзөт.

COVID: айыккандарга реабилитация программасы иштелип, инструкторлор даярдалууда

3. Суюктукту күнүнө 1,5 литрге чейин ичип туруу дурус. Жылуу (бөлмө температурасы) жана таза суу ичүү шарт. Эгерде дене табы көтөрүлсө, 2 литрге чейин ичүүгө болот.

4. Рациондо сөзсүз түрдө майлуу эмес эттен, жашылчадан жасалган шорполорду жана сүт азыктарын колдонуу керек. Жаш малдын этинен жасалган шорпону бир жумада эки жолу ичүүгө болот. Тоок, үндүк этине жана балык, деңиз азыктарына көбүрөөк көңүл буруу абзел. Бул азыктарда Омега-3 май кислотасы бар.

5. Витаминдер көбүрөөк сунушталат. Алар организмдин кайра калыбына келишине жардам берет. Мисалы, Д витаминин препарат же кошумча тамак-аш катары колдонуу сунушталат. А витаминин зайтун жана башка майлардан табууга мүмкүн.

Жаңылыктар түрмөгү
0