00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
3 мин
Ежедневные новости
10:01
3 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
3 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
4 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
5 мин
Жаңылыктар
19:01
5 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Об экономике и не только с Кубатом Рахимовым
20:06
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 08:00
08:00
4 мин
Будь в курсе
Без страховки никуда: ЖК одобрил закон о страховке жилья от ЧП и пожаров
08:04
38 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 09:00
09:00
4 мин
Күн башат
Биринчи жолу "Санарип дыйкан 2025" форуму өтөт — жасалма интеллект, инновациялык технологиялар
09:05
49 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 10:00
10:01
3 мин
Тема дня
Как ЕАЭС вписывается в изменяющуюся мировую картину?
10:04
39 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 11:00
11:01
3 мин
Sputnikteн сүйлөйбүз
Салык реформасындагы акыркы өзгөртүүлөр — бизнес ээлерине кандай таасир этет?
11:04
42 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Максимальный репост
Физика и математика в увлекательном формате: Кыргызстан в проекте «Сила ума»
12:04
44 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 13:00
13:01
3 мин
Особый акцент
ЕАЭБде атаандаштык жана монополияга каршы жөнгө салуу — Мыйзамдарды шайкеш келтирүү кайсы этапта?
13:05
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
3 мин
Особый акцент
On air
14:05
60 мин
Ачык кеп
Өлкөгө кирген инвестициялар көбөйүп, чыккан инвестиция кыйла азайды
15:04
46 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
3 мин
Личный интерес
Лечебный массаж: когда он необходим и как работает?
16:04
41 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
3 мин
Экономикалык панорама
Протекционизм учурдагы дүйнөлүк экономикага керекпи?
17:04
44 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
5 мин
Тема дня
Национальная олимпиада по точным наукам: как формируется интеллектуальный резерв Кыргызстана
18:07
42 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 19:00
19:01
5 мин
Кеменгер
Улуу Ата Мекендик согуш темасы мектептерде кандай окутулууда?
19:06
43 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 20:00
20:01
5 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 21:00
21:01
3 мин
Ачык кеп
Өлкөгө кирген инвестициялар көбөйүп, чыккан инвестиция кыйла азайды
21:04
46 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1
Радиостудия Sputnik Кыргызстан в Бишкеке - Sputnik Кыргызстан, 1920
Радио

Эндокринолог: көп кыймылдабаган адам тез салмак кошот

© Sputnik / Акбар АкжигитовЭндокринолог, нутрицолог Асылкан Молдобаева
Эндокринолог, нутрицолог Асылкан Молдобаева - Sputnik Кыргызстан, 1920, 25.06.2024
Жазылуу
Эндокринолог, нутрицолог Асылкан Молдобаева туура тамактануунун жана туура арыктоонун жолдору тууралуу айтып берди.
Мындан 10-15 жыл мурун медицина холестеринди көтөрөт, жүрөк ооруларын козгойт деп майдан баш тарткан эле. Эми эттин майын тамак-аш рационунда колдонуу чечимине келди. Бул тууралуу Асылкан Молдобаева Sputnik Кыргызстан радиосуна маек куруп жатып билдирди.
Эндокринолог: көп кыймылдабаган адам тез салмак кошот
Анын айтымында, туура тамактанууда суусундук катары ширелерди да ашыкча ичүүгө болбойт. Алар салмак кошот. Мисалы, жарым литр Coca-Cola суусундугунда 10 кашык шекер бар, аны организмден чыгарып салуу үчүн жок дегенде беш чакырым жөө басышыбыз зарыл.

"Туура тамактануу — бул белок, углеводдордун жана майлардын балансынын сакталышы. Тарелка ыкмасы менен да туура тамактанса болот. Анда тарелканын жарымын татаал углеводдор түзсө, жарымын жашылча-жемиш ээлеши керек. Ал жакка сөзсүз укроп, сельдерей кошулушу шарт. Анда бардык өңдөгү жашылчалар болушу керек. Тарелканын калган жарымын белоктор (тоок эти, жумуртка, балык, быштак), калган 25 пайызын күрүч, гречка, буурчактар ээлейт. Мындан 10-15 жыл мурун медицина холестеринди көтөрөт, жүрөк ооруларын козгойт дешип майлардан толук баш тарткан. Эми медицина эт майын тамак-аш рационунда толугу менен колдонуу чечимине келди. Себеби аларды жебей койсок боор холестеринди көп чыгарып баштайт. Холестерин көтөрүлгөндө кан басым жогорулап, жүрөк оорулары козголот. Демек, майды толугу менен тамак-аштан чийип салуу туура эмес. Ошондой эле көптөгөн гормондор, өзгөчө аял, эркектерге тийиштүүлөрү майдан синтезделип жасалат. Холестеринди сырттан албай койсок анын ордун толтуруу үчүн боор өзү сапатсыз ашыкча холестериндерди иштеп чыгып коюшу мүмкүн. Мындан тышкары, күнүнө 2 литр суусундук ичүү зарыл. Андан ашыгы бөйрөккө күч келтирет", — деди Молдобаева.

Ал жеген тамактын калориясын кыймыл-аракет менен сыртка чыгарбасак салмакка кетерин кошумчалады.
Жаңылыктар түрмөгү
0