00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Ежедневные новости
08:00
4 мин
Жаңылыктар
09:00
5 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 12:00
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
14:01
4 мин
Жаңылыктар
15:01
3 мин
Ежедневные новости
16:01
3 мин
Жаңылыктар
17:01
3 мин
Ежедневные новости
18:01
4 мин
Жаңылыктар
19:01
4 мин
Ежедневные новости
20:00
5 мин
Жаңылыктар
09:00
4 мин
Ежедневные новости
10:00
4 мин
Жаңылыктар
11:01
3 мин
Ежедневные новости
12:01
3 мин
Жаңылыктар
13:01
3 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 14:00
14:01
6 мин
Итоги недели
Информационно-аналитическая программа
14:07
48 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 15:00
15:01
3 мин
Кеменгер
Жаңы кыргыз кандай болушу шарт?
15:04
53 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 16:00
16:01
5 мин
Жаңылыктар
Жаңылыктар. Чыгарылыш 17:00
17:01
5 мин
Жума жыйынтыгы
апта ичинде болуп өткөн айрым окуяларга токтолобуз
17:06
47 мин
Ежедневные новости
Ежедневные новости. Выпуск 18:00
18:01
8 мин
Между строк
Любимец классиков: почему русские писатели обожают Чехова?
18:09
37 мин
КечээБүгүн
Эфирге
г. Бишкек89.3
г. Бишкек89.3
г. Каракол89.3
г. Талас101.1
г. Кызыл-Кыя101.9
г. Нарын95.1
г. Чолпон-Ата105.0
г. Ош, Жалал-Абад107.1

Иммунитетти чыңдайт. Гастроэнтеролог сары майдын маанисин түшүндүрдү

© Sputnik / Жоомарт УраимовИдиште салынган сары май. Архивдик сүрөт
Идиште салынган сары май. Архивдик сүрөт  - Sputnik Кыргызстан, 1920, 23.10.2023
Жазылуу
Сары майдын эң маанилүү компоненти болгон май кислотасы кан тамырларды тазалап, ичеги-карын микрофлорасына кыйла пайдалуу экенин белгиленди.
БИШКЕК, 23-окт. — Sputnik. Күз мезгилинде суукка урунтпай, ден соолукка мыкты жардам берген азыктардын сап башында сары май турат. Бул тууралуу гастроэнтеролог жана диетолог, Башкыртстандын ММКФнын башкы адиси Элвира Белева айтып бергенин "Известия" жазды.
Адис сары май жасалып жатканда азыктан зыяндуу заттардын баары чыгып, пайдалуусу гана каларын белгилеген. айтымында, ал В, А, Е, D, PP витаминдерине бай, мындан тышкары, фосфор, темир, кальций, цинк, жез бар. Дарыгер азыктын эң маанилүү компоненти болгон май кислотасы кан тамырларды тазалап, ичеги-карын микрофлорасына кыйла пайдалуу экенине токтолду.
"Сары май 250 градуста жана андан ысык температурада даярдалат. Демек, тамак жасаганда да колдонсо болот, бузулуп кетпейт. Суук тийгенде сары майды ысык сүткө кошуп ичкен абдан пайдалуу. Ал дем алуу органдарын "майлап", какырыктын чыгышына жардам берет", — деди Белева.
Макалада суук тийүүдөн С витаминине бай азыктар да сактай турганы белгиленген. Буга апельсин, грейпфрут, лимон жана лайм кирет. С витамини кан тамырларды бекемдеп, иммунитетти көтөрөт. Мындан тышкары, лейкоциттердин иштелип чыгышын шарттайт.
Адам оорусу учурунда дары ичип жатат. Иллюстративдик сүрөт - Sputnik Кыргызстан, 1920, 22.10.2023
Ангинаны КРВИден айырмалай аласызбы? Биле жүрчү маалымат
Жаңылыктар түрмөгү
0